Jönnek a reálhozamok, de mikor?

124 ezer forintra várható egy átlagos nyugdíjpénztári reálhozam az első részleges eredmény alapján, bár a számítás alapját csupán hét pénztár számsorai adták. A 124 ezer forint csak azok reálhozamát átlagolta, akik kapnak reálhozamot, a cikk szerint a szórások nagyok, eddig 800 ezer forint a legnagyobb reálhozam, de az előzetes számokból már tudható, hogy lesz milliós reálhozam is, és persze sok a pár tízezer forintos is - írja a honlap. A törvényben meghatározott menetrend szerint az egykori pénztártagok reálhozamát már a május 31-i állapot alapján ki kellett kalkulálni, de a szabály szerint június közepéig a kalkulációtól függetlenül az átlépő pénztártagok vagyonát teljes egészében át kellett utalni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz (NYAA).

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összesítése szerint határidőre meg is érkezett 2946 milliárd forint, ebből kért most vissza a 18 pénztár előzetes becslések szerint mintegy 250 milliárd forintot (a legnagyobbak közül az OTP 60 milliárd, az ING 40 milliárd forintot) azért, hogy kifizethesse a reálhozamokat és a munkáltatói kiegészítő befizetéseket.

A pénztáraknak szerdára kellett véglegesen elkészülniük a reálhozamok kiszámításával, és az érintett 18 pénztárnak belső ellenőri jelentést is kellett küldenie a reálhozam-számítási módszertanáról.

A honlap szerint a visszaigénylés után, augusztus 31-ig többé-kevésbé lezárul a reálhozamok eljuttatása a tagokhoz, az internetes cikk szerint hat pénztár már meg is kezdte a kifizetéseket.

Az fn.hu írása úgy véli: a felügyelet az ING-vel és az OTP-vel még pereskedni fog azon, hogy mennyi is jár a pénztártagoknak, a felügyelet álláspontja szerint ugyanis a pénztáraknak indokolatlan költségeket is felszámoltak az adott pénzügyi csoporthoz tartozó vagyonkezelők, ez pedig a tagok hozamából hiányzik.

A cikk kitér arra: a felügyelet álláspontja szerint ezeket az összegeket a pénztáraknak vissza kell követelniük a vagyonkezelőktől, és át kell adniuk a tagoknak. A pénzügyi csoportok azonban állítják, megfelelően jártak el, és ők alkalmazták helyesen a törvényt.

A cikk szerzője úgy véli: augusztusra azoknak az ügyét sem lehet véglegesen lezárni, akik nem rendelkeztek a reálhozamaikról, és/vagy a postai kézbesítés során nem veszik majd át a pénzüket. Ők szeptember 16-ig még az illetékes postákon személyesen is átvehetik a hozamukat, utána azonban megy az állami nyugdíjalaphoz a pénz, ahol majd az összeg az illető leendő egyéni számláján írható jóvá.

fn.hu

 

A fogyasztók védelmében

Mai világunkban, ahol a reklámozók szerint, a mosópor intelligens, a betegségek pedig egy pirula hatására szempillantás elmúlnak és a gyönyörű haj már mindenki számára azonnal elérhető, nem árt, ha valaki ezeknek az állításoknak a valóságtartalmát is megvizsgálja. Immár húsz éve működnek hazánkban azok a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek, melynek megyei vezetői az elmúlt héten tartottak fórumot Kalocsán. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével minden évben tájékoztatást adnak a szakemberek az aktuális jogszabályváltozásokról és a főbb ellenőrzési szempontokról. A nyári időszaknak köszönhetően elsősorban az idegenforgalmi területen tevékenykedő vállalkozások számíthatnak az ellenőrök megjelenésére, melynek során a hiteles mérőeszközök meglétét és használatát, a nyugtaadási kötelezettséget, a panasz ügyintézés módját, a dohányzásra kijelölt helyiségek jelzéseit, ill. a fiatalkorúak kiszolgálását vizsgálják.

Az előadásokban nagy hangsúlyt kapott a dohány-, és italtermékek reklámtilalmára vonatkozó rendelkezések betartatásának problematikája. Dohánytermék fotója homlokzaton, csak kifejezetten ilyen terméket árusító üzlet esetében jelenhet meg, de ott sem ösztönözhet fogyasztásra. Belső térben csak a termék neve és ára reklámozható, meghatározott méretbeli korlátok között. Az ellenőrök próbavásárlásaik során vizsgálják a súlyra értékesített termékek mérésének pontosságát, az árfeltüntetési szabályok (egységár/eladási ár) betartását, továbbá a nyitvatartási idő és a vásárlók könyvének elérhetőségét, jól láthatóságát is. Mint ismeretes szigorodtak a szabályok a zenés, táncos rendezvények megtartását illetően. Ez esetben biztonsági- és tűzriadó tervet kell készíteni és jól látható helyen elhelyezni, de gondoskodni kell elsősegélynyújtásra képzett személy helyszíni jelenlétéről, továbbá biztonsági személyzetről. Jó hír, hogy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai első körben csak figyelmeztetni fogják a cégvezetőket a szabályok betartására, hiszen a cél a jogkövető magatartás betartása és nem a büntetési összegek kiszabása.

Péjó Zoltán

 

Szabadabban dönthetnek a munkáltatók

Szabadabban dönthetnek a munkáltatók a túlóra megtérítésének módjáról a munkaügyi jogszabály-változások miatt. A túlórát főszabály szerint 50 százalékkal megemelt bérrel kell kifizetni, pihenőnapon pedig 100 százalékkal. Eddig a felek megállapodása, vagy a kollektív szerződés szerint lehetett a túlórapénzt pihenőidővel kiváltani, az új szabályok azonban a munkáltató döntésére bízzák, hogy melyiket alkalmazza. A munkaadók számára kedvező változás a munkaidő átcsoportosításának lehetősége. Így a cég a gazdasági igényekhez igazodva, például ha válság következményeképpen visszaesnek a megrendelések, rövidebb munkaidőben foglalkoztathatja a dolgozót, majd később hosszabb munkaidőben hozhatja be a lemaradásokat. Korlátot jelent ebben, hogy munkaidő rövidülése esetén legalább heti 36 órát kell dolgoznia a munkavállalónak. A felemelt munka idő azonban nem lehet több heti 44 óránál.

 

Meleg van, standolunk?

Július 15-től lépett hatályba az a rendelkezés, mely a vendéglátósok vonatkozásában kedvező irányba módosította a jövedéki törvényt. Ettől a naptól kezdve megszűnt a „standolási” kötelezettség. A sokak által kritizált törvény 2009-ben született és napi tételes készletnyilvántartást írt elő a rövid italok esetében. Ez a rendelkezés – a szakmai szervezetek tiltakozása nyomán – egy hónapig volt hatályban, melyet a havi nyilvántartási kötelezettség követett. Most ez a kötelem is megszűnt.

 

Kisebbek lesznek a nyári akciók

Egy felmérés szerint, az idei nyári kiárusítások alatt az árzuhanások mértéke és a kiárusításba vont cikkek köre is szűkebb a korábbiaknál. A jelenlegi kisebb kiárusítási hullám döntő oka, hogy a kereskedők és beszállítóik egyre nehezebb helyzetbe kerültek a piac 2007 óta tartó szűkülése miatt. A kereskedők ugyanis a válság éveiben szinte folyamatos leárazásokra kényszerültek. 2011 első félévében már megállt a kereskedelmi fogyasztás csökkenése, a régóta várt növekedés azonban csak lassan indul meg. A késlekedés döntő oka, hogy az elmúlt hónapok élelmiszer- és üzemanyag-áremelkedése felemészti a háztartások tartalékait is.

 

Egyértelműen olvasható

Megszavazta az Európai Parlament azt a jogszabályjavaslatot, amelynek értemében a jövőben egyértelműen és olvashatóan kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy a termék mennyi zsírt, telített zsírt, szénhidrátot, cukrot, fehérjét és sót tartalmaz, hogy a vásárlók tudatosabban tudják eldönteni, hogy milyen élelmiszereket vásárolnak. A csomagolás elején, egyértelműen fel kell tüntetni, ha valamely összetevőt mással helyettesítenek.

 

Öntözőrendszer

A mai élet feszített tempót diktál, és sokan a munkahely okozta stresszt otthon a kertjükben pihenve vezetik le. Egyre több szép kert bizonyítja az emberek természetes igényét a zöld környezetre, mely regenerál bennünket a színeivel, illataival, hangjaival. Viszont kevés embernek marad ideje, hogy megadja a kertjének, azt amire szüksége van ahhoz, hogy üde, élénk, szemet gyönyörködtető maradjon. Leginkább az öntözés szegi kedvét a kerttulajdonosoknak. Az alapos öntözés nélkülözhetetlen, ugyanakkor időigényes és monoton munka. Egy kétszáz négyzetméteres kert nem számít nagynak, mégis több, mint egy órát állhatunk tömlővel a kezünkben egy-egy nyári napon, hogy beöntözzük. Ráadásul ideális esetben késő estétől kora hajnalig kellene azt megtennünk.

Az említett okok miatt hódít egyre nagyobb tért az automata öntözőrendszer. Elérhető áron kínálja az alábbi előnyöket: Önműködő, kényelmes, elegáns megoldás a rendszeres öntözésre. Ápolt, egészséges növényzet és gyep. Távollétünkben, akár nyaralás ideje alatt is ellátja a feladatát. Lehullott csapadék esetén, annak mennyiségével arányosan kihagy. A növényzet igényeihez és az évszakhoz igazítható, víztakarékos, precíz, egyenletes adagolás. Nem akadályozza a kert használatát, mert földbe süllyesztett, rejtett kialakítású. A szórófejek taposásállóak. Éjszakai öntözésre programozható. Növeli az ingatlan értékét éppúgy, mint a klíma, vagy más műszaki berendezés. Míg a szórófejek öntözik a gyepet, addig csepegtető rendszerek gondoskodnak a növényágyások, sziklakertek és sövények vízellátásáról. Hálózati vízről ugyanúgy működnek, mint fúrt kútról, vagy gyűjtött esővíztározóból. Tápoldat kijuttatás is megoldható a rendszeren át. Egy korábban füvesített, beültetett kert esetén, utólag is telepíthető kíméletes módon a kert épségének megóvása mellett. Kisebb kertek automatizálása vezérlő komputer nélkül is megoldható.

MVM Paksi AtomerőműJónéhány elégtelenül működő rendszert láttam már, ami azt bizonyítja, hogy bár a vízvezeték összeszerelése talán egyszerűnek tűnik, de a szórófejek kiosztásának megtervezése és a vízhozamok összehangolása hozzáértést és tapasztalatot igényel.

 

Szalatnay Attila kertészmérnök

 

Jaguar XJ

A 2011 Jaguar XJ mind a négy modellje a Jaguar új dizájnyelvének egy-egy egyedülálló értelmezése, amelyek a gyártó szerint egy gallon, azaz körülbelül 4 liter üzemanyaggal 23 mérföld, azaz körülbelül 36 kilométer megtételére képesek. Az erős Supercharged és Supersport modellek pedig 155 mérföld megtételére képesek óránként, ami kb. 248 kilométert jelent. A család minden tagja megnövelt teljesítménnyel bír. Minden típus extra tulajdonságokkal bír: panorámatető, elektromos ablakredőny, 400 W-os hangrendszer, bőrülések, foszforeszkáló kék belső világítás, 8 colos színes érintőképernyő és egyéb luxus felszerelések.

 

Támadnak az agyatlan zombik!

Vigyázat! Támadnak az agyatlan zombik! Már el is öntötték az online társkereső oldalakat... Íme egy gyöngyszem: "Szia, Dani vagyok és tetszik amit magadról írtál. Én 24 éves egyedűláló fiatalember vagyok és mivel nincs senkim ezért a szenvedély hiányzik az életemből. Ezt keresem itt most fent a vad tömény szenvedélyes erotikát, ehez szeretném megtalálni a társam egy vonzó igen aktraktív nő társaságában. Akinek szintén hiányzik az érzékekkel teli vad cuppanós éjjszakák, legalább úgya hogy nekem hiányzik az az érzés amikor a patanásig feszült testem egy nedves ámde bársonyos női testhez ér és elmerűl a gyönyörök birodalmába..... Azzal, hogy hogy nézek ki nem fárasztanálak, hisz emailben küldök képet ha megtetszettem és utánna elvállik mi lessz. És miauuuuuuuu"

„Zseniális”, ugye? Ha te is kaptál hasonló béna levelet, ne habozz, küldd el!

 

BCBGeneration

Kifejezetten a fiatal divatrajongókat célozza meg az amerikai BCBG. A BCBGeneration, a BCBG kistestvére fiatalosabb, merészebb. Idén nyáron nagy hangsúlyt fektettek a tervezők a mintákra. Kifejezetten trendi, ha nem egyszínű, hanem valamilyen geometriai, állat- vagy virágmintás ruhadarabot, derékra helyezett díszövet és lezser blúzt választunk magunknak.

 

Kínában tárgyalt a kalocsai polgármester

A kalocsai önkormányzat megbízásából Kína tizenhatmillió lakost számláló Shenzen városában tett látogatást a napokban Török Ferenc, az érseki székhely polgármestere és Borbély Gábor, a kabinet tagja. A város első embere arról számolt be, hogy komoly tárgyalásokat folytattak több kínai cégvezetővel. Ennek részeként egy szándéknyilatkozat is aláírásra került, melynek eredményeként 20 hektáron gombatermesztő üvegháztelep kialakítására kerülhet sor. A beruházás az első évben 5 millió euro értékben valósulna meg, majd a rákövetkező években újabb 5-5 millió euro értékű fejlesztéssel folytatódna. A telepen olyan különleges, étkezési célra előállított gombákat termesztenének, melyek jelenleg hazánkban nem ismertek.
A beruházás első évében mintegy 150 alkalmazott felvételére nyílna lehetőség, míg a harmadik év végére ez a szám elérheti a 300 főt is. A tárgyalások során megtörtént felajánlásnak köszönhetően egy olyan vásáron is bemutatkozhatnak a térségbeli vállalkozások, melyen a kínaiak az innovatív eljárásaikat vonultatják fel. A polgármesteri sajtótájékoztatóból az is kiderült, hogy megbeszélések folytak egy LED izzókat előállító üzem megépítéséről is.

A LED világítástechnika lényege, hogy bár egy-egy izzó drágább a hagyományos világítótestek áránál, azonban csak tizedannyi energiát használ fel, mint a jelenleg alkalmazott világító eszközök. Ezekre egyre növekvő igény mutatkozik Európában. A tárgyalások során a kalocsai vezetők arra is felhívták a figyelmet, hogy Kalocsán befejezéséhez közeledik az un. „Zöld Város Program” kidolgozása is. Ez elsősorban a megújuló energiák hasznosítását kívánja előtérbe helyezni az intézmények működtetése során, ill. az ehhez a technológiához kapcsolódó, vagy fejlesztő beruházásokat is szívesen látják az ezer éves városban.

Péjó Zoltán

 

Hogyan védekezzünk a kertben a kullancsok és szúnyogok ellen?

MVM Paksi AtomerőműNe hagyjuk az avart a talajon. Gereblyézzük össze a lehullott lombot. A kullancsok megbújnak a levelek alatt, téli menedéket is találnak. Az összehúzott levélhalmokban is áttelelnek, úgyhogy a kullanccsal súlyosan fertőzött helyeken a leveleket érdemes zsákokba pakolni és elszállíttatni. Sajnos a komposztálás sem pusztítja el a kullancsot.

Készítsünk akadályt a kullancsoknak. Ha kertünk erdő vagy mező szélén van, érdemes az onnan bekerülő kullancsok ellen külön védekeznünk. Ha a kerítésünkkel párhuzamosan fél méternyi fakérget vagy murvát szórunk, akkor azzal megszakítjuk a növényzetet. A kullancsok nehezebben jutnak át a napsütésben felmelegedő, száraz felületen, mint a füvön.

Ne hanyagoljuk el a fűnyírást. Több előnnyel is jár, ha sűrűn nyírjuk a füvet. Egyrészt kevesebb bújóhelyet hagyunk a kullancsoknak a rövid fűben, másrészt a sűrűbben nyírt fű szebb és tömöttebb.

Kordon a kerti látogatók ellen. A kullancsokat terjeszthetik sünök, apró rágcsálók és ragadozók is. Ha a kerítésünk megakadályozza a kisállatok mozgását, akkor a kullancs nehezebben és lassabban terjed.

Szúnyogok. Ha nyáron elhelyezünk néhány cserép szúnyogriasztó növényt (plectranthus coleoides) vagyis más néven a kakassarkantyút a kertben, akkor sokkal kevesebb szúnyog fog minket megtámadni. Nyáron a balkonládák kedvelt dísznövénye, hiszen gondozása egyszerű, és tarka színes leveleivel gyönyörű színfolt lesz az erkélyen vagy teraszon. Félcserjés dísznövény, amely akár egy méter hosszúra is megnőhet így akár balkonládába akár csüngő virágtartóba jól mutat. Egy jellegzetes kámfor illatot bocsájt ki magából, ami miatt a rovarok, szúnyogok és molylepkék is elkerülik a körzetét.

A kert napos vagy félárnyékos részébe is tehetjük, mindkét esetben szépen fejlődik. Szinte bármilyen balkonvirág mellett jól érzi magát és szépen mutat így bátran kombináljuk muskátlival, bársonyvirággal, petúniával, vagy paprika-virággal. Kívánom, leljék örömüket a kertjükben:

Szalatnay Attila kertészmérnök

 

Szigorítások a közlekedésben

Július 1-től jelentős szigorítások lépnek életbe a közúti közlekedés rendjében. A jogszabály módosítások célja a közúti közlekedési balesetek számának, a sérültek, különösen a halálos áldozatok számának további jelentős csökkentése. 2020–ra az EU elvárása, hogy további 50%-os áldozat-szám csökkenés következzen be. A változások keretében nagyobb hatékonysággal lehet fellépni külföldi szabálysértőkkel szemben, és megszűnik a szabálysértési és közigazgatási eljárások közötti párhuzamosság. Mindenki számára világosabb szankciórendszer, ide értve a büntetőpont rendszert is, került bevezetésre. A most fókuszba került törvény számos eleme már régóta hatályos, de a hatóság mostantól szigorúbban bírálja el, ha valaki, így az utas sem kapcsolja be biztonsági övet, a járművezető nem használja a gyermek szállításánál a biztonsági eszközöket, ha a vezető a rádiótelefon használat szabályait megsérti.

Az ittas vezetés eddigi szabálysértési alakzata, és a megengedett legnagyobb sebesség jelentősebb túllépése átkerül a közigazgatási bírsággal sújtható szabályszegések közé. Az ittas vezetés szankcionálása a nem gépi erővel hajtott járművek vezetőit is szigorúbban érinti, így a bírság a hatvanezer forintot is elérheti. Gépjármű vezetőknél az ittas vezetésért kiszabható maximális bírság legszigorúbb mértéke hetvenhárom millió forint. A tilos jelzésen való áthaladás százezer forintba kerülhet. Itt fontos megemlíteni, hogy a sárga jelzésbe való behajtás is tilosat jelent, ha a rendőr úgy ítéli meg, hogy a járművezető a járművét biztonságosan megállíthatta volna, de nem tette meg, bírságra számíthat a sárga jelzésbe való behajtással is. A biztonsági öv becsatolásának elmulasztásánál, a jogalkotó különbséget tesz lakott területen belüli, kívüli, és autópályán történt mulasztásra. Tizenöt, harminc és negyvenezer forint bírság róható ki a szabályszegőkre fejenként a felsorolt esetekre, három illetve öt büntetőpont társaságában. Jelentős változás, amely elsősorban a külföldi, magyarországi lakhellyel és adószámmal nem rendelkező polgárokat érinti, a közigazgatási bírság megfizetéséig a jármű visszatartása. A visszatartásnak külön szabályrendszere van, amely keretében kijelölt helyen kell a tulajdonosnak saját költségén és felelősségén tárolni a gépjárművet. Minden eljárás magyar nyelven zajlik, a külföldi szabályszegők jó ha számítanak erre. Bevezették a helyszíni bírság fizetési módját is, így a komplex ellenőrzések során akár bankkártyával is leróható a kiszabott bírság. A határátkelő helyeken is számítani lehet olyan ellenőrzésekre, ahol az elmaradt bírságok befizetését vizsgálják. A bírságok megfizetésére egységesen tizenöt nap áll rendelkezésre.

www.hirhatar.hu

 

„Pro domo Dei” – Isten házáért

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseki Hivatala olyan téglák gyártását kezdeményezte, melyen Dr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek címere látható.
Ez egyedi a címeres téglagyártás történetében, a monogrammal és esetenként évszámokkal is ellá-tott régi téglák a készítő téglagyárra vagy tulajdo-nosa nevére utalnak, jelen esetben azonban a kibocsátó az érsek. A címeres téglákért befolyó adomány az ő idejében és fennhatósága alatt épülő és felújítandó templomok, plébániák támogatására fordítódik. Az első száz darab, sorszámmal és az érsek címerének lenyomatával ellátott téglákat, valamint hitelességet igazoló dokumentummal ellátott téglajegyeket bocsátjuk közre az adomá-nyozók és gyűjtők számára. Az ebből befolyó összeget a Drágszélre tervezett Rózsafüzér Király-nője Templom építésére és a kalocsai Főszékes-egyház felújítására fordítjuk. A téglákra helyezett egyedi sorszámokat a Főszékesegyház tetőhéjaza-tából származó, a felújításnál erre a célra elkülöní-tett vörösrézlemez anyagából készítettük. A ma-gyar és angol nyelvű tanúsítvány igazolja a tégla eredetét, az érsek saját kezű aláírásával és pecsét-jével. A címeres téglákból a drágszéli templom és a Főszékesegyház falába is építünk be, továbbá az érsekség fennhatósága alá tartozó területeken épülő, vagy felújításra kerülő egyházi épületekbe ugyancsak elhelyezünk majd egyet-egyet. Ezzel fémjelezve az építő szándékát. Az adományozókat megörökítő dokumentumot a tervezett templom tornyán, a keresztet tartó gömbben, az úgynevezett időkapszulában fogjuk elhelyezni, így a támogatók és gyűjtők nemcsak az érseki címert ábrázoló téglával lesznek gazdagabbak, de meghagyják saját névjegyüket is az utókor számára.

A Pro domo Dei (Isten házáért) felirattal is ellátott jegyeket, illetve a hozzájuk tartozó téglákat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseki Hivatalában vehetik át azok az adományozók, akik 2011. július 4-től 25.000,- forintnál nagyobb összeget adományoztak az építkezések céljára. Befizetési formák:

1. Az Érseki Hivatal pénztárában
2. A plébániákon található sárga csekken
3. Postai befizetéssel rózsaszín csekken, megjelölve a következő címet: Érseki Hivatal, 6300. Kalocsa, Szentháromság tér 1.
4. Átutalással a következő számlaszámon: OTP 11732040-20001546

Minden esetben kérjük feltüntetni a közlemény rovatban a következőket: Adomány célja: Téglajegy – Főszékesegyház vagy Téglajegy – Drágszél templomépítés

 

Dobogós helyen a csecsemőgondozók

Az országos csecsemőgondozó versenyre, a megyét képviselve, a kalocsai térségből több lánycsapat is utazhatott. A fajsziak az általános iskolás, a Kossuth-osok pedig a középiskolai kategóriában mérettek meg. A Fajszi Általános Iskola az ország kilencedik legjobb csapata címmel büszkélkedhet. Ők a következők: Berta Cintia, Szabadi Zita, Varga Noémi. Felkészítőjük Gazdag Alinka védőnő volt. A Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola végzős diákjai, Berta Döniz, Kasza Nikoletta, Korsós Dóra pedig a dobogó második fokára állhattak (képünkön). Bálint Sándorné védőnő felkészítésével érték el ezt a nagyszerű eredményt.

 

Suzuki-vezér Kalocsán

A közelmúltban Kalocsán járt az esztergomi székhelyű Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója. Török Ferenc, a város polgármestere arról számolt be, hogy az egyeztetés során bemutatták a jelenlegi autóipari beszállítói kört, amely lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben akár egy önálló gyáregység is megépüljön a város közigazgatási területén.

 

Kikötő és játszótér épül Meszesen

2012. április 30-ig kell befejezni a kalocsai Meszes üdülőterületen azt a fejlesztést, melynek részeként kishajó kikötő, ill. egy játszótér is épül.

A beruházás során megújulnak a területen elhelyezkedő önkormányzati üdülők és csónakházak is.

 

Új vezetők az intézmények élén

Intézményvezetői kinevezésekről döntöttek a kalocsai képviselők. A Kórház élére dr. Vadász Máriát nevezték ki. Dr. Deákné Tóth Veronika, a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola eddigi igazgatója, a szakmai eredmények és a tantestület támogatása ellenére sem kapott bizalmat a testülettől. Helyette Bekéné Deutsch Ágnest nevezték ki a középiskola igazgatójának. Asbóth Miklós nyugdíjba vonulása miatt a testület Tamás Lászlót nevezte ki a városi könyvtár igazgatói posztjára.

 

Biztonságos lesz a vakáció?

Reméljük igen. Egy biztos: a Vöröskereszten már nem múlik. A kalocsai szakemberek, Bálint Sándorné főszervező segítségével arra próbálták felkészíteni a középiskolásokat, hogy miként ismerjék fel a hétköznapok veszélyeit, illetve azok bekövetkezte után mit tehetnek a mentők, tűzoltók megérkezéséig. A diákok a leggyakrabban előforduló sérülések laikus ellátásába interaktív módon be is kapcsolódhattak. A mentőtisztek, mentőápolók nagy szakértelemmel és türelemmel álltak a kezdő elsősegély-nyújtókhoz. Az újraélesztés technikájától az égett, az artériás vérző, vagy a biciklis baleset sérültjeinek ellátásáig mindent megtanulhattak a diákok.

 

Fluor házra gyűjt

Nem csak a lelkének, hanem a pénztárcájának is jó a hirtelen jött extra népszerűség, azonban állítólag Fluor nem költekezik ész nélkül. Az elmúlt pár hónapban kezdett csak el igazán ismertté válni az ország kedvenc Mizus fiúja. Fluor azóta a legnépszerűbb tévéműsorok gyakori vendége, világmárkák szponzorálják, a fényképes ajándéktárgyait veszik, mint a cukrot és hét-köznap is folyamatosan fellépni jár. "Autón még nem gondolkodom, legelőször inkább lakást fogok venni, de azt sem most, mert azért annyira még nem keresek jól. Egy pár éven belül nagy célom, hogy saját lakásom legyen, mert nem szeretnék még akkor is albiban lakni.”-számolt be terveiről.

 

Vonósokkal lép fel a Republic az EFOTT-on

Egészen különleges felállásban és hangzásvilággal készül a Republic az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójára. A 20 éves zenekar július 14-én, csütörtök este vonósnégyessel áll a szolnoki nagyszínpadra. A tavalyi Miskolci Nemzetközi Operafesztiválra létrehozott produkció részletei újra felcsendülnek az EFOTT-on. A koncert egyik részében a nagysikerű slágerek, úgy mint a „67-es út”, a „Kék és narancssárga” vagy az „Erdő közepében”, szimfonikus zenei kísérettel szólalnak meg, míg a továbbiakban felhangzó slágerek „felvonásai” között a zenekar tagjai híres klasszikus zeneműveket is előadnak.

 

Roxette Budapesten

A 80-as és 90-es évek svéd zenei exportjának legsikeresebb, legjelesebb képviselője, a ROXETTE 19 év után látogatott újra Budapestre. A többezres nézősereg egyként mozgott a közel kétórás koncert alatt. Három pörgős dallal (Dressed For Succes, Sleeping In My Car, The Big L.) nyitott a 15 év óta első világkörüli turnéjának magyarországi állomásán a Roxette. A 25 éve töretlen népszerűségnek örvendő sikerzenekar legnagyobb slágereivel és vadonatúj felvételekkel örvendeztette meg a Papp László Sportarénában összegyűlt tömeget. (zene.hu)

 

Paks ismét várja a blues-kedvelőket

2011. július 1-3. között tizenkilencedik alkalommal nyitja meg kapuit az atomváros a blues zene rajongói előtt. A hazai „blues főváros” idén is kiváló muzsikát, finom csemegéket, jóízű borokat, és természetesen nagyszerű hangulatot kínál a háromnapos rendezvény alatt. Az idei évben a város az Atomerőművel karöltve egy megújult helyszínnel várja vendégeit. „Az idén egy megszépült, felújított környezet fogadja a zenészeket, a nézőket” – emelte ki a városvezetőhöz csatlakozva Mittler István kommunikációs igazgató a Paksi Atomerőmű Zrt. részéről, mely évről évre a hely-szín biztosítója és a program főtámogatója.

 

Koós Réka az Avon Voices második fordulójában!

2011-ben az AVON meghirdette az első online globális tehetségkutató versenyét, amelyre több mint 60 országból jelentkezhettek a tehetséges nők és lányok. A nemzetközi zsűri, amely olyan illusztris bírákból áll, mint például Fergie a Black Eyed Peas-ből, Natasha Bedingfield vagy a híres zeneszerző Diane Warren, döntötték el a közön-ség véleménye mellett, hogy ki lesz az a 100 nő, aki a továbbjutásra érdemes. Hazánkat egyetlen magyar versenyzőként Koós Réka képviseli, akinek most nagyon fontos minden szavazat, hogy bekerüljön aközé a 25 nő közé, akik 2011 novemberében a New York-i fordulóban vehetnek részt. Réka videójára június 20-ig lehet voksolni a www.avonvoices.com–on. (joy.hu)

Várjuk aktuális híreiteket, a helyi zenekarokról, egyéb eredményekről és programokról!

 

Rendvédelmi dolgozók demonstrációja Kalocsán

A megmozdulást Baka György, a Kalocsai Rendőrkapitányság jelenleg nyugállományban lévő őrnagya szervezte. A megmozduláson mintegy száz aktív és nyugdíjas rendvédelmis vett részt. A tüntetők dr. Bagó Zoltán, Európa parlamenti képviselő kalocsai háza előtt gyülekeztek. „A keddi kormányülés után kiderült: a rendvédelmi szakszervezeteknek felemás eredményt sikerült elérniük a kormánnyal való egyeztetésben. A jelenlegi állás szerint a korkedvezményes nyugdíjban lévő, 57 évnél fiatalabb rendvédelmisek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszatérnek-e a munka világába. Akik viszont továbbra is otthon maradnának, azokat a jövőben csak 65 éves koruk fölött illetné meg a teljes nyugdíj.Addig az általános szabályok szerint a nyugdíjból 16 százalék adót kellene fizetniük – javasolta a Belügyminisztérium.” A térség nagyobb városaiból összegyűlt tüntetők felolvasták azt a levelet, melyet a Fidesz az elmúlt évi választási kampányban küldött meg a nyugdíjasoknak, Schmitt Pál kézjegyével ellátva. Ebben a jelenlegi köztársasági elnök (akkor fideszes európai parlamenti képviselő) azt írta: „biztosítanunk kell, hogy mindenki, aki ma nyugdíjat kap, a jövőben is hiánytalanul megkapja a nyugdíját”, és erre a Fidesz garanciát is vállal. A tüntetők Dr. Bagó Zoltánnal csak telefonon tudtak beszélni, mivel Ő jelenleg Brüsszelben tartózkodik. A képviselő felajánlotta segítségét az európai normák érvényesítésében.

 

Dr. Bagó Zoltán nyílt levele

Tisztelt Érintettek!

Az előre bejelentett békés demonstrációjukon nem volt alkalmam megjelenni, mivel – Önök által is ismert módon – Belgiumban és Franciaországban végzem munkámat.

Azt nem kívánom minősíteni, hogy a demonstrációt a magánlakásom elé szervezték – ahol közismerten kizárólag feleségem, az 5 éves kisfiam és a 2 hónapos (!) kislányom tartózkodik -, de véleményem szerint a magánélet és a munka nem keverendő össze! Az irodám előtt talán szerencsésebb lett volna "tüntetni", de akkor okkal felmerült volna, hogy a mindenkinek szabadabb hétvégi napokon eddig még egyikük sem keresett meg sem ott, sem elérhetőségeimen. Mindenki tudja, hogy készséggel állok valamennyi állampolgár rendelkezésér, így azt is furcsállom, hogy én hívtam fel a főszervezőt a témában, és nem fordítva. Lehet, hogy nem véletlenül?...

Sem a Köztársasági Elnök Úr, sem Lázár János frakcióvezető úr nevében nem tudok nyilatkozni, azonban –személyes ismeretségünk okán – bizton állítom, hogy akár ők, akár én, akár bármely más, Fidesz-KDNP-s képviselő felelősséggel vállalja minden mondatát. Még azt is, amit akár 4 évvel ezelőtt mondott, még olyan katasztrofális helyzetben is, amit a 2002-2010-ig tartó szocialista-liberális kormányzat hagyott maga után, nem törődve azzal, hogy mi lesz Magyarország lakosságával azután. Jelen helyzetben az ország megújításához és az államadósság legyőzéséhez mindenkinek a munkájára szükség van, aki dolgozni tud. Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy lemondhasson negyvenegynéhány éves tapasztalt, életerős emberek munkájáról. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítsunk harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására. Nem tartható fenn, hogy 3,8 millió ember tartson el 6,2 milliót. Az nem normális dolog, hogy valaki 150 ezer forint nyugdíjat kapjon a mai világban negyvenegynéhány évesen, és ezért ne kelljen semmit se csinálnia, miközben egyébként egészséges, tettre kész, és munkájával hozzájárulhat az ország boldogulásához. Mindenkinek az egészségügyi állapotának, a munkavégző képességének megfelelő munkát kell végeznie, és lehet az állami szektorban annyi és olyan munkát találni, ami ezt biztosítja a volt rendvédelmi dolgozók számára. Az államnak, a lakosságnak, így az Ön/Önök gyermekeinek is az az érdeke, hogy azok, akik 40-es 50-es éveikre komoly tapasztalatokra tettek szert komoly testületekben, továbbra is közbiztonság megerősítéséért tevékenykedjenek és erre az államnak meg kell teremtenie a lehetőséget mindaddig, míg ezek az emberek az általános öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érik. Az érintetteknek vissza kell jönniük, el kell végezniük azt a munkát, amire a rendvédelem jelenlegi létszámában nem képes. Az volt a legnagyobb hiba a korábbi nyolc év MSZP-s politikájában, hogy arra ösztönözték a rendvédelmi szerveknél dolgozókat, menjenek nyugdíjba, hiszen úgy akár magasabb jövedelemre is szert tehetnek. A nyugdíj egy ledolgozott élet, egy bizonyos kor után járó ellátás. A rendvédelmi dolgozók szolgálati idejük alatt nem fizetnek több nyugdíjjárulékot, pláne nem annyival többet, amennyi matematikailag megalapozná a korkedvezményes nyugdíjjogosultságot. A Fidesz által beterjesztett alkotmánymódosítási javaslattal megszüntethető az a jelenlegi, a társadalom többségében felháborodást keltő, kirekesztő helyzet, mely szerint 40-45 éves, ám nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók nem szolgálják munkájukkal az ország közbiztonságát. A tervezett nyugdíjváltozások igazságosabbak, szolgálják a nyugdíjkassza fenntarthatóságát, javíthatják a közbiztonságot, és növelhetik a dolgozók számát.

Brüsszel, 2011-05-25

Maradok tisztelettel: dr. Bagó Zoltán, EP-képviselő

 

A magyarok legyőzték a világbajnok svédeket

A magyar női junior válogatott április 21. és 23. között, a Kalocsán megrendezett Európa-bajnoki selejtezőtornán vívta ki az elsőséget.

A körmérkőzéses küzdelemsorozat első két helyezettje jutott ki a 2011. augusztus 4. és 14. között Hollandiában, 16 válogatott részvételével megrendezésre kerülő kontinensbajnokságra. A mieinkre komoly erőpróba várt, hiszen az észt, majd a montenegrói csapatot követően a zárónapi ellenfél a tavalyi, U18-as világbajnokság aranyérmese, Svédország válogatottja volt. Csapatunk a svédek 32-29 arányú legyőzésével vívta ki a közönség elismerését és az EB-n való részvételi jogosultságot.

 

Folytatódik a Főszékesegyház felújítása

IdegenvezetésA közelmúltban mintegy 130 millió forintból újultak meg a kalocsai Főszékesegyház tornyai. A rekonstrukciós folyamat ezzel nem állt meg, hiszen a napokban a főhajó tetőszerkezetének és héjazatának, ill. a homlokzati elemek felújításával folytatódott a munka. A beruházás részeként helyreállítják Szent Péter és Szent Pál szobrát is.

 

 

Kihelyezett gazdasági bizottsági ülés a paksi atomerőműben

A Paksi Atomerőmű Zrt. vezetőinek meghívására kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága a paksi atomerőműben. A napirenden az atomerőművel kapcsolatos témák szerepeltek; úgymint az üzemidő-hosszabbítás, a tervezett bővítés előkészítése és a földrengés-állóság fokozása érdekében korábban végrehajtott biztonságnövelés. Minderről Hamvas István, az erőmű vezérigazgatója tájékoztatta a bizottság tagjait. A delegáció ezt követően megtekintette a 3-4. blokki lokalizációs tornyok közötti „hídszerkezetet”, majd a 3-4. blokki reaktorcsarnokot, a 4. blokki vezénylőtermet és a turbinacsarnokot. Az üzemi területi bejárás után a bizottság elnöke, Rogán Antal sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a paksi atomerőmű az ország energiastratégiájában továbbra is meghatározó szerepet tölt be és annak üzemidő-hosszabbítása és bővítésének előkészítése továbbra is napirenden van.

 

Összefogás a turizmus fejlesztéséért

Kihasználandó az erre vonatkozó pályázati lehetőségeket, a kalocsai önkormányzat megbeszélésre hívta a térség turisztikában érintett cégeinek vezetőit. A találkozó célja az volt, hogy olyan attrakció-fejlesztési programot dolgozzanak ki, mely hozzájárulhat az idegenforgalmi ágazat fejlődéséhez.

A Turisztikai Desztinációs Menedzsment Program részeként, a közeljövőben Hajóson és Dunapatajon is tartanak majd hasonló jellegű megbeszéléseket.

Korona fm100 Luxfunk Radio